Att dricka (ung) italiensk sangiovese brukar vara som att krossa en näve körsbärskärnor och blanda dem med finkorning sand. Med andra ord en hel del beska och strävt som attan. Denna flaska Brolio från producenten Barone Ricasoli i italienska Toscana drar sig åt det hållet men flirtar med en breda massan.
Vinet är druvtypiskt och fylligt röd. Doften är körsbär och viol men hintar av bränt gummi, typ bildäck. Smakmässigt finns där en tydlig beska, en del taniner men väldigt lindrigt tycker jag. Brolion har även en bitter eftersmak som verkligen påminner om att tugga på körsbärskärnor.
Vinet är lands och regionstypiskt med bland annat de tydliga körsbärsreferenserna. Men druvtypiskt vet jag inte om jag vill påstå. Samtidigt är inte min erfarenhet av sangiovese stor jämförelsevis med andra druvor. Ett område att läsa på helt enkelt.
Pris: 119kr
Nr på Systembolaget: 2705